Hoe werkt het?

Stichting 100 jaar Jan Mankes organiseert een herdenkingsjaar, 100 jaar na het overlijden van Jan Mankes. Onderdeel is de wedstrijd In de geest van Jan Mankes waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde kunstwerk gekozen wordt dat is geïnspireerd door Jan Mankes, zijn leven, zijn tijd of zijn kunst.

Tot en met 31 mei 2020 kun ook jij deelnemen.

Alle disciplines

Deelname aan 100 Jaar Jan Mankes is mogelijk met alle soorten kunstwerken, zolang ze maar geïnspireerd zijn door Jan Mankes, zijn leven, zijn tijd of zijn kunst. Hierbij zijn de volgende disciplines toegestaan:

  • Schilderen
  • Grafiek
  • Tekenen
  • Fotografie

Twijfel je of je materiaal in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar: info@wedstrijdjanmankes.nl.

Schrijf je nu in!

Onderwerp en formaat

  • Alle onderwerpen zijn toegestaan, maar geïnspireerd op Jan Mankes zijn werk zijn leven, zijn tijd.
  • Het  formaat mag niet groter zijn dan  60 cm breed en 80 cm hoog, inclusief lijst.
  • Dit in verband de ruimte die er beschikbaar is bij de exposities. Grotere werken worden geweigerd bij de exposities.
  • Je kunstwerk mag vierkant, liggend of staand, rond of rechthoekig zijn. Enige voorwaarde is dat Jan Mankens, zijn tijd, zijn leven of zijn kunst de inspiratiebron is.

Schrijf je nu in!

Hieronder volgt een uitleg over de procedure van de wedstrijd:

1

Procedures
Tot en met 31 mei 2020 kunnen kunstenaars hun eigen kunstwerk(en) (maximaal 4) uploaden voor deelname op www.wedstrijdjanmankes.nl. Het gaat hierbij dus om kunstwerken van nog levende kunstenaars. Het onderwerp van deze kunstwerken is vrij, het formaat niet (zie meer uitleg hierboven).

2

Eerste ronde vakjury
Tussen 1 juni en 14 juni 2020 beoordeelt de vakjury alle inzendingen op grond van de ingestuurde afbeelding door een cijfer te geven (digitaal en anoniem). Hieruit komen 25 genomineerde werken voort. Deze werken zijn van 25 unieke kunstenaars. Wanneer iemand met meerdere werken in deze top 25 belandt, wordt het werk met het hoogste cijfer gekozen. De genomineerden dienen hun genomineerde werk tussen 15 juni en  23 juni 2020 te brengen naar Eerbeek. De vakjury bepaalt de eerste en tweede prijs in Eerbeek tussen 24 juni en 5 juli.

3

Tweede ronde vakjury
Tussen 24 juni en 5 juli 2020 beoordeelt de vakjury de 25 genomineerde kunstwerken en bepaalt aan de hand hiervan 2 finalisten waaronder ook de winnaar van In de geest van Mankes. Dus op uiterlijk 6 juli is de winnaar bekend.

4

Stemmen van het publiek
Vanaf 1 juni tot en met 30 juni kan ook het publiek stemmen op haar favoriete kunstwerk. Kijk hier voor meer uitleg over het Stemmen. Het werk dat op 1 juli de meeste publieksstemmen heeft is de winnaar van de Publieksprijs. De 25 werken met de meeste stemmen van het publiek, die niet al door de vakjury waren uitgekozen, dienen hun inzending ook tussen 1 en 15 augustus te brengen in Eerbeek.

5

Exposities
De exposities worden georganiseerd door Stichting 100 Jaar Jan Mankes.
De 25 beste kunstwerken volgens de vakjury én de 25 kunstwerken met de meeste stemmen van het publiek worden vanaf zaterdag 12 september geëxposeerd op verschillende plaatsen in Eerbeek. Eerst van 12 september tot 26 september in de Kruiskerk en 30 september tot 15 november bij diverse ondernemers in Eerbeek. De opening vindt ook plaats op 12 september voor genodigden.
De winnaar van de vakjuryprijs mag aansluitend aan de exposities in Eerbeek zijn/haar werk exposeren bij Museum Møhlmann in Appingendam.

6

Prijsuitreiking
De organisatie probeert de prijsuitreiking samen te laten vallen met de opening van de expositie. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd.
Kijk voor informatie over de procedure en de koste voor deelname in de Algemene Voorwaarden.
Wat krijg je daar voor en wat kun je allemaal winnen? Dat staat hier.
Meteen inschrijven? Klik dan HIER of op de button boven in het scherm.

Partners

/partners/capture-20200105-121307.jpg
/partners/da
/partners/kunstburg.jpg
/partners/Logo
/partners/logo
/partners/RB_logo_cmyk.jpg
/partners/www.museummohlmann.nl.jpg
/partners/www.museummore.jpg

Nieuws

06/07

Marije van den Berg wint wedstrijd Jan Mankes

Vandaag heeft de Stichting Jan Mankes de winnaars van de wedstrijd In de geest van Jan Mankes zijn bekend gemaakt! De eerste prijs van de vakjury ging naar: ‘Broos’, foto, 50 x 75 cm van Marije van den Berg.

 

Lees verder

06/07

Tweede prijs voor Corina Blom

De tweede prijs van de vakjury ging naar: ‘Gerdyksterwei’, droge naald ets, 11,5 x 14 cm van Corina Blom.

 

Lees verder

06/07

Winnaar publieksprijs

De publieksprijs van In de Geest van Jan Mankes ging met 1330 stemmen naar ‘Drieluik musjes’, schilderij, 3 x 12 x 17 cm van Brigit Jonkers-Krol. 

Lees verder

02/07

Samenkomst vakjury

Vandaag zijn de juryleden Lux Buurman, Nard Kwast en Boris Ariaens bij elkaar gekomen om de 1e en 2e prijs te bepalen van de wedstrijd "In de geest van Jan Mankes". 

Lees verder

07/05

Mankes kabinet Museum Mohlmann

Museum Møhlmann in Appingendam is een groot particulier museum opgericht door kunstenaar Rob Møhlmann. Hij is een groot liefhebber van Jan Mankes en heeft al jaren een Mankes kabinet. 

Lees verder

24/04

Korte film over Jan Mankes

Omdat Jan Mankes in 2020 een eeuw geleden is overleden heeft de Stichting 100 jaar Jan Mankes een korte film gemaakt over het leven van Jan Mankes en zijn jaren in Eerbeek. Voor alle activiteiten van de stichting, zie 100jaarjanmankes.nl.

Lees verder

24/04

Artikel over Jan Mankes

EERBEEK/ARNHEM - Vandaag (donderdag 23 april 2020) precies honderd jaar geleden overleed in Eerbeek de schilder Jan Mankes op 30-jarige leeftijd. Hij is nog altijd een van de publiekslievelingen uit de collectie van Museum Arnhem. 

Lees verder

23/04

Virtuele tour Jan Mankes gaat live

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Nu Museum More tijdelijk gesloten is, willen het museum u online laten genieten van het mooiste van Mankes via de virtuele tour van de nieuwe tentoonstelling.

Lees verder

18/03

Expositie winnaars

De 25 beste kunstwerken volgens de vakjury én de 25 kunstwerken met de meeste stemmen van het publiek worden vanaf zaterdag 12 september geëxposeerd op verschillende plaatsen in Eerbeek.

Lees verder

20/02

Tentoonstelling Museum MORE

Vanaf 1 juni tot 30 augustus is er in Museum MORE in Gorssel een expositie met een veertigtal schilderijen van Jan Mankes. 

Lees verder