Stichting 100 jaar Jan Mankes

Stichting 100 jaar Jan Mankes is in het leven geroepen om de kunstenaar Jan Mankes te gedenken, die de laatste vier jaar van zijn leven in Eerbeek heeft gewoond en daar in 1920 is overleden. Van 26 april tot en met 15 oktober 2020 wordt hieraan door het organiseren van diverse activiteiten invulling gegeven. Voor meer informatie zie de website 100jaarjanmankes.nl.

  • Van 11 oktober tot midden december is er een expositie in Huis te Eerbeek gepland met schilders als Henk Helmantel, Pieter Knorr, Peter Durieux, Rob Møhlman, Anneke Elhorst, Cas Waterman en anderen.
  • In de maanden september, oktober, november worden lezingen gehouden over Jan Mankes, zijn vrouw Annie Mankes-Zernike, zijn vriend en collega Chris Lebeau en Mankes' olieverftechniek
  • Er is een korte film over Jan Mankes in Eerbeek gemaakt, die wordt vertoond in Museum MORE vanaf 1 juni en bij de exposities van Stichting 100 jaar Jan Mankes
  • Er is een boek verschenen “Kijk Jan Mankes” met teksten van allerlei Nederlandse kunstkenners, bekende personen en schrijvers bij werk van Mankes. Schrijvers zijn o.a. Hans Dorrestijn, Charlotte Caspers.Te bestellen via www.100jaarjanmankes.nl
  • Een publicatie in de serie van uitgeverij De Geiten Pers wordt gewijd aan Jan Mankes
  • Er is een wandeling van Visit Brummen Eerbeek met als thema Jan Mankes ontwikkeld
  • Op het voormalige woonhuis van Mankes is een herdenkingsplaquette aangebracht
  • Er zijn workshops papierscheppen te volgen bij C-Paper in Eerbeek
  • Alle basisscholen in de gemeente Brummen maken in 2019 en 2020 kennis met Jan Mankes
  • De expositie met werk van de landelijke wedstrijd van 12 september tot 15 november in Eerbeek

Het werk van Jan Mankes is van zo'n hoge kwaliteit, dat hij tegenwoordig door velen wordt gezien als de beste figuratieve kunstenaar van de 20e eeuw. Mankes' werk heeft een eigenheid en poëtische uitstraling, die hem een unieke plaats in de kunstgeschiedenis hebben gegeven. Zijn schilderijen zijn o.a. te zien in de collecties van Museum MORE te Gorssel, Museum Arnhem en Museum Belvédère bij Heerenveen. Museum Møhlmann heeft permanent een Mankes Kabinet waar tekeningen, grafiek, realia en originele brieven te zien zijn.

Partners

/partners/capture-20200105-121307.jpg
/partners/da
/partners/kunstburg.jpg
/partners/Logo
/partners/logo
/partners/RB_logo_cmyk.jpg
/partners/www.museummohlmann.nl.jpg
/partners/www.museummore.jpg

Nieuws

06/07

Marije van den Berg wint wedstrijd Jan Mankes

Vandaag heeft de Stichting Jan Mankes de winnaars van de wedstrijd In de geest van Jan Mankes zijn bekend gemaakt! De eerste prijs van de vakjury ging naar: ‘Broos’, foto, 50 x 75 cm van Marije van den Berg.

 

Lees verder

06/07

Tweede prijs voor Corina Blom

De tweede prijs van de vakjury ging naar: ‘Gerdyksterwei’, droge naald ets, 11,5 x 14 cm van Corina Blom.

 

Lees verder

06/07

Winnaar publieksprijs

De publieksprijs van In de Geest van Jan Mankes ging met 1330 stemmen naar ‘Drieluik musjes’, schilderij, 3 x 12 x 17 cm van Brigit Jonkers-Krol. 

Lees verder

02/07

Samenkomst vakjury

Vandaag zijn de juryleden Lux Buurman, Nard Kwast en Boris Ariaens bij elkaar gekomen om de 1e en 2e prijs te bepalen van de wedstrijd "In de geest van Jan Mankes". 

Lees verder

07/05

Mankes kabinet Museum Mohlmann

Museum Møhlmann in Appingendam is een groot particulier museum opgericht door kunstenaar Rob Møhlmann. Hij is een groot liefhebber van Jan Mankes en heeft al jaren een Mankes kabinet. 

Lees verder

24/04

Korte film over Jan Mankes

Omdat Jan Mankes in 2020 een eeuw geleden is overleden heeft de Stichting 100 jaar Jan Mankes een korte film gemaakt over het leven van Jan Mankes en zijn jaren in Eerbeek. Voor alle activiteiten van de stichting, zie 100jaarjanmankes.nl.

Lees verder

24/04

Artikel over Jan Mankes

EERBEEK/ARNHEM - Vandaag (donderdag 23 april 2020) precies honderd jaar geleden overleed in Eerbeek de schilder Jan Mankes op 30-jarige leeftijd. Hij is nog altijd een van de publiekslievelingen uit de collectie van Museum Arnhem. 

Lees verder

23/04

Virtuele tour Jan Mankes gaat live

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Nu Museum More tijdelijk gesloten is, willen het museum u online laten genieten van het mooiste van Mankes via de virtuele tour van de nieuwe tentoonstelling.

Lees verder

18/03

Expositie winnaars

De 25 beste kunstwerken volgens de vakjury én de 25 kunstwerken met de meeste stemmen van het publiek worden vanaf zaterdag 12 september geëxposeerd op verschillende plaatsen in Eerbeek.

Lees verder

20/02

Tentoonstelling Museum MORE

Vanaf 1 juni tot 30 augustus is er in Museum MORE in Gorssel een expositie met een veertigtal schilderijen van Jan Mankes. 

Lees verder